Bio

 eeva_bioViulisti Eeva Oksala

Viulisti, musiikin tohtori, Eeva Oksala on monipuolinen esiintyjä, solisti ja kamarimuusikko sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun viulunsoiton ja tutkimusopintojen lehtori.

Eeva Oksala aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana isoisänsä Simo Oksalan johdolla. Tampereen Konservatorion kautta tie vei Sibelius-Akatemiaan, jossa Oksala opiskeli vuosina 20022008 esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa professori Mi-Kyung Leen ja professori Kaija Saariketun johdolla.

Keväällä 2018 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastetussa taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Oksala syventyi muusikon esiintyjyyteen ja sen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin. Oksalan viiden konsertin sarja koostui itäeurooppalaisesta kansanmusiikkivaikutteisesta viulu- ja kamarimusiikkiohjelmistosta. Kirjallisessa tutkielmassaan Kohtaamispisteessä – Kohti uudenlaista esiintyjyyttä Oksala tutki, miksi monipuolinen toiminta eri musiikin lajien parissa sai hänen esiintyjyytensä näyttäytymään uudessa valossa. Oksala on luennoinut aiheesta mm. Osaavasti eteenpäin -seminaarissa Tampereella, Sibelius-Akatemian tohtorikoulujen tutkimuspäivillä, Sibelius-Akatemian esiintymisvalmennuksen kursseilla sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Oksala suunnitteli ja toteutti opintojensa osana (Sibelius-Akatemian kehittämiskeskuksen tuella) hoitolaitoksiin suuntautuneen Kohti uudenlaista esiintyjyyttä -projektin (20152016) ja tutkimusmatkan Romaniaan (2013).

Eeva Oksala on esiintynyt useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla mm. Kaustisen kamarimusiikkiviikoilla, Helsingin juhlaviikoilla, Crusell-viikoilla, Oulun musiikkijuhlilla ja Round Topin kansainvälisellä musiikkifestivaalilla Texasissa. Helsingin juhlaviikkojen Ateljee-sarjassa vuosina 2012–2014 Oksala esiintyi mm. Steven Isserliksen, Pierre-Laurent Aimardin, Matthew Barleyn ja Viktoria Mullovan kanssa. Syksyllä 2018 Oksala kantaesitti Timo Alakotilan 4. viulukonserton ”Between three worlds” Helsingin poliisisoittokunnan solistina Sami Ruusuvuoren johdolla. Menestyksekästä kantaesitystä seurasivat esitykset Viron poliisin ja rajavartioston orkesterin solistina (2019) sekä Kaartin soittokunnan solistina (2020).

Eeva Oksalan toiminnan kulmakivi on itäeurooppalaisesta romani- ja virtuoosimusiikista inspiroitunut Finngips-yhtye, jonka hän perusti yhdessä haitaristi Sami Varvion kanssa vuonna 2004. Yhtyeen esiintymiset ovat saaneet ylistäviä arvioita mm. Suomessa ja Saksassa. Monipuolinen toiminta eri musiikin lajien parissa on johdattanut Oksalan mukaan useisiin suuriin musiikkiteatteriproduktioihin sekä erilaisiin klubi-, tori- ja tilausesiintymisiin. Oksala toimi myös Kangasalan salonkimusiikin taiteellisena johtajana vuosina 20122016.

Oksalalle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston yksivuotinen taiteilija-apuraha vuosina 2012 ja 2014. Lisäksi hänen toimintaansa ovat tukeneet viime vuosina mm. Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Wegelius-säätiö, Kesko, Pro Musica -säätiö, Tampereen kaupunki ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Eeva Oksala soittaa Suomen Kulttuurirahaston omistamalla ranskalaisella Pierre & Hippolyte Silvestre -viululla (Lyon 1838).

Eeva Oksalan taiteellisen tohtorintutkinnon tutkielma, Kohtaamispisteessä Kohti uudenlaista esiintyjyyttä (2018), on luettavissa täällä.

Comments are closed.